Dr. Ionuț-Florin BILIUȚĂ

Institutul de Cercetări Socio-Umane "Gheorghe Șincai"

Dr. Ionuț-Florin BILIUȚĂ

Cercetător ştiinţific.

Ionuț Florin Biliuță este cercetător ştiinţific la Institutul de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Șincai” din Tg. Mureș. Este doctor în Istorie al Universității Central Europene din Budapesta (CEU), cu o teză despre relația dintre Biserica Ortodoxă Română și Mișcarea legionară în perioada interbelică.

De asemenea, este doctorand în Teologie al Universității Babeș-Bolyai, cu o teză doctorală legată de problema formării Bisericilor naționale în Balcani. De-a lungul anilor de doctorat a întreprins numeroase stagii de cercetare la universități și institute de cercetare din Europa (Institutul de Istorie Modernă al Departamentului de Istorie de pe lângă Universitatea din Oxford, Institutul de Istorie Contemporană din Mainz, Institutul Wiesenthal de Studii în domeniul Holocaustului din Viena, Colegiul Noua Europă. Institut de Studii Avansate din București, România) și din Statele Unite ale Americii (Centrul Mandel pentru Studii Avansate în Domeniul Holocaustului, Washington DC, SUA). A participat la conferințe academice în Statele Unite, Germania, Elveția, Marea Britanie, Ungaria, Austria.

A publicat numeroase articole științifice și recenzii în domeniul istoriei, Holocaustului, antisemitismului interbelic, istoriei Bisericii, in domeniul teologiei sistematice și patristice. În prezent, pregătește o monografie istorică a relației dintre Mișcarea Legionară și Biserica Ortodoxă Română în perioada interbelică, monografie ce va fi publicată în viitorul apropiat la editura americană Northern Illinois University Press. Principalele interese academice sunt legate de istoria mișcărilor de extremă dreaptă europene și românești, studiu naționalismului, istoria Bisericii Ortodoxe Române, relația dintre religie, politică și teologie în Balcani, antisemitismul de factura religioasă, istoria intelectuală.Abonează-te la newsletterul Institutului de Cercetări Socio-Umane "Gheorghe Șincai"

© 2016-2022 www.icsumures.ro - Toate drepturile rezervate. Powered by Digitally.Plus>